De spelregels voor Solo

Voor de diverse typen woningen in Cartesius gelden specifieke inkomens- en huurvereisten. Er zijn vrije sector woningen (Friendswoningen) en middenhuur woningen (atelierwoningen en overige appartementen).

Alle woningen worden online verhuurd. Dat betekent dat alle stappen in het proces digitaal plaatsvinden. Je kunt dus inschrijven, documenten aanleveren en het huurcontract ondertekenen vanuit je eigen luie stoel! Check hieronder het stappenplan van het online verhuurproces.

De middenhuur appartementen en de vrije sector woningen (Friendswoningen) van gebouw Solo zijn inmiddels toegewezen.

Er zijn nog enkele Atelierwoningen beschikbaar. Hiervoor gelden heel specifieke (inkomens)voorwaarden. Voor CAB-Rondom 1, 3, 5, 7, 9, 11 & 13 geldt dat de huurder actief dient te zijn in de creatieve/ culturele sector. Inschrijving hiervoor is mogelijk wanneer je artistieke en/of creatieve werkzaamheden de hoofdactiviteit is die je in een werkruimte wilt gaat uitvoeren. Het gebruik van het appartement is vastgelegd in het bestemmingsplan. Indien je niet aan deze criteria voldoet, heeft inschrijven voor deze appartementen geen zin.

De andere middenhuurwoningen zijn inmiddels toegewezen.

De start verhuur voor de woningen van Track (1e fase) volgen in het tweede kwartaal van 2023.

 

 

Stappenplan voor online verhuur

1. Bekijk het aanbod

Zoek jouw droomwoning in Cartesius via de aanbodpagina of in de digitale woningzoeker. Appartement of maisonnette, hoeveel kamers, en welke buitenruimte? Filter het aanbod en vind jouw favorieten.

2. Kies je favorieten

Heb je een of meerdere woningen gevonden die aan jouw wensen voldoen? Noteer de adressen, zodat je ze tijdens je inschrijving kunt invullen als voorkeurswoningen.

3. Check de voorwaarden

In Cartesius zijn zowel vrije sector woningen als woningen in de middenhuur beschikbaar. Hiervoor gelden aanvullende voorwaarden. Lees deze goed om te bekijken of je in aanmerking kunt komen. Je vindt ze hieronder.

4. Voorkeurswoningen

Voldoe je aan de voorwaarden voor jouw voorkeurswoningen? Dan is jouw favorietenlijstje nu definitief en ben je klaar om je inschrijving te starten!

5. Schrijf je in

De inschrijving vindt plaats in een beveiligde omgeving. Hier kun je alle relevante gegevens invullen en de gevraagde documenten uploaden. Zo kunnen wij controleren of je aan de inkomensrichtlijnen en aanvullende voorwaarden kunt voldoen.

6. Hulp nodig?

Heb je vragen over de appartementen, de inschrijving of hulp nodig tijdens het inschrijven? Lees eerst even de veelgestelde vragen. Staat jouw vraag er niet bij? Neem dan contact op met de verhuurmakelaar. We helpen je graag!

Algemene voorwaarden

Voor alle woningen in Cartesius geldt dat je moet voldoen aan de minimum inkomenseis. Dat houdt in dat jouw bruto maandinkomen minimaal gelijk moet zijn aan 3,5 keer de kale maandhuur (exclusief de servicekosten). Een tweede inkomen telt voor 100% mee. Voor de vrije sector woningen geldt geen maximum inkomen.

Loondienst
Ben je in loondienst? Dan is het belangrijk dat je minimaal een contract van 6 maanden hebt, aangevuld met een intentieverklaring van je werkgever om het contract daarna te verlengen.

Ondernemer
Als ondernemer kun je uiteraard ook huren in Cartesius. Hiervoor geldt dat je minimaal 1 volledig boekjaar ondernemer bent en kunt aantonen dat jouw netto winst voor belasting aan de inkomenseis voldoet. Dit kun je aantonen met een jaarrekening voor het meest recente afgesloten boekjaar, opgemaakt door een accountant of administratiekantoor. Goed om te weten: er wordt een waarborgsom van 3 maanden kale huurprijs gevraagd als je als ondernemer een woning gaat huren in Cartesius.

Gepensioneerden
Voor gepensioneerden geldt de optelsom van AOW en eventueel netto pensioen als het inkomen. Dit kan eventueel worden aangevuld met voldoende eigen vermogen om langdurig in het tekort op de inkomensrichtlijn aan te kunnen vullen.

Atelierwoningen

Deze woningen zijn bedoeld voor kandidaten in de in de creatieve/culturele sector werkzaam zijn. We hanteren daarom de volgende inschrijfvoorwaarden:

 • Professionele kunstenaars, creatief ondernemers, kunstinstellingen, (ambachtelijke) makers werkzaam binnen de creatieve en/of culturele sector kunnen zich aanmelden voor het huren van een atelierwoning.
 • Inschrijving is mogelijk wanneer je artistieke en/of creatieve
  werkzaamheden de hoofdactiviteit is die je in een werkruimte wilt gaat uitvoeren.
 • De atelierwoningen zijn middenhuur woningen

Middenhuur woningen

Om in aanmerking te komen voor de middenhuur woningen (atelierwoningen en overige appartementen) dienen geïnteresseerden zich eerst aan te melden via WoningNet. Na de inschrijving ontvang je een bevestigingsmail met een link naar het inschrijfformulier Middenhuur. Wij sorteren de kandidaten die op deze appartementen reageren op basis van de volgende kenmerken:

 • Je bent ouder dan 18 jaar;
 • Voorrang voor woningzoekenden die een sociale huurwoning achterlaten in de regio Utrecht met een inkomen voor eenpersoonshuishoudens t/m € 58.707 of meerpersoonshuishoudens t/m € 69.381;
 • Voorrang voor woningzoekenden met een inkomen bij eenpersoonshuishoudens t/m € 58.707 of meerpersoonshuishoudens t/m € 69.381.

Friendswoningen

De friendswoningen zijn vrije sector huurappartementen. De inschrijving gaat via de website. Er wordt alleen verhuurd aan samenwonenden, gezinnen en twee vrienden en wordt getoetst op onderstaande criteria.

 • Maximaal twee huurders per woning
 • De huurders blijven beiden hoofdelijk aansprakelijk voor de huurpenningen, ook nadat één van de twee de woning heeft verlaten. Daarmee worden zij gelijkgesteld aan een stel, waarvan de relatie ook beëindigd kan worden.
 • Geen duurzame relatie benodigd
 • Inschrijving dient gezamenlijk ingediend te worden
 • Inkomensvereiste van 3,5 x de maandhuur

Indien één van beide huurders wenst te vertrekken, blijven beiden aansprakelijk tot het moment dat of:

 1. Is bewezen dat de achterblijvende huurder inmiddels voldoende verdient om zelfstandig de woning te kunnen huren
 2. Of een vervangende huurder is gevonden (door de huurders zelf aan te dragen), waarmee gezamenlijk met de achterblijvende huurder aan de inkomensnorm voldaan wordt. Dit volgens de normale beoordelingsprocedure van de beheerder.