Veelgestelde vragen

Afwerking

De woningen in Cartesius Utrecht zijn gebouwd met extra aandacht voor duurzaamheid. Op het dak liggen zonnepanelen. Voor gebouw TRACK geldt dat te stroom die daarmee wordt opgewekt, wordt direct gebruikt voor centrale voorzieningen in het gebouw, bijvoorbeeld verlichting. Voor gebouw SOLO geldt deels dat alle woningen zijn aangesloten op de zonnepanelen. Dit heeft verschillende voordelen. We dragen een steentje bij aan een beter milieu én de kosten voor bijv. verwarming vallen lager uit. Dat voordeel komt iedere maand terug!

De kozijnen en wanden zijn in een neutrale kleur afgewerkt. De wanden worden behangklaar opgeleverd. Je mag de binnenkant van de woning naar je eigen smaak maken. Dus je mag de wanden schilderen of behangen. De (kunststof) buitenkozijnen en de metalen binnen kozijnen mogen niet worden geschilderd. Hetzelfde geldt voor de binnendeuren, ook deze mogen niet worden geschilderd. Tevens is het niet toegestaan om te boren in tegelwerk, vloeren, binnen- en buitenkozijnen. Houd er wel rekening mee dat wanneer je besluit de woning te verlaten, deze in de oorspronkelijke staat moet worden terug gebracht. Vraag bij twijfel, voor oplevering, de vastgoedmanager wat hierin wel en niet is toegestaan.

In de woningen wordt een mechanisch ventilatiesysteem toegepast. Er is CO2 regeling van toepassing.

De woningen worden aangesloten op stadsverwarming. De woningen zijn hierdoor voorzien van vloerverwarming (als hoofdverwarming).

De woningen worden voorzien van vloerverwarming. Er worden zwevende dekvloeren toegepast. Voordat je een vloer aanschaft adviseren wij je goed te overleggen met je vloerenleverancier welke vloerafwerking geschikt is.

De plafonds worden voorzien van wit spuitwerk.

De wanden in de gehele woning, met uitzondering van de technische ruimte, meterkast, toilet, gedeelte van de keuken en badkamer, worden behangklaar opgeleverd. In de woningen worden géén plinten toegepast. Boven het aanrechtblad in de keuken komt wit tegelwerk. Tegelwerk wordt aangebracht tot aan de onderkant van de afzuigkap (ca. 75 cm. hoog vanaf bovenkant aanrechtblad).

Het toilet is voorzien van een zwevend wandcloset en een fonteintje met toiletkraan. De vloertegels zijn antraciet/zwart en de wandtegels wit van kleur. De wanden in het toilet boven de tegels (vanaf ongeveer 1,35 meter hoog) hebben spuitwerk.

De woningen worden opgeleverd met een comfortabele badkamer voorzien van inloopdouche,  (dubbele) wastafel, handdoekenradiator en spiegel. Het toilet is separaat. De wandtegels in de badkamer en het toilet zijn wit van kleur en de vloertegels antraciet/zwart. De badkameropstelling kan per woning (en huursegment) verschillen en staat ingetekend op de plattegronden die vanaf start verhuur op de website zichtbaar zullen zijn.

De woningen zijn voorzien van luxe keukens. De keukens zijn wit van kleur, hebben een composiet stenen aanrechtblad en zijn en voorzien van inbouwapparatuur. De keukenopstelling kan per woning (en huursegment) verschillen en staat ingetekend op de plattegronden die vanaf start verhuur op de website zichtbaar zullen zijn.

Algemeen

Binnen het totaalproject Cartesius worden de appartementen van Solo en Track als eerste opgeleverd. Hierna worden de overige woningen en voorzieningen nog gebouwd. Dit betekent dat de bouwwerkzaamheden nog enige jaren zullen voortduren.

Huurders van Solo en Track kunnen het volgende ervaren of in de toekomst mee te maken krijgen:

 • Voorzieningen zullen beperkt aanwezig zijn; dichtstbijzijnde locatie voor dagelijkse boodschappen is de Amsterdamsestraatweg
 • Infrastructuur (inclusief wegen en park) zal beperkt aanwezig zijn
 • Overlast van bouwwerkzaamheden – denk hierbij aan geluid, trillingen, stof, geur. Zeker de woningen die naast/tegenover een van de ontwikkellocaties liggen, zullen hiermee te maken krijgen.
 • In de nabijheid van het gehuurde rijdt bouwverkeer, en komen of staan bouwhekken vlakbij of tegen Solo en/of Track waardoor de gebouwen minder goed bereikbaar zijn
 • Op dit moment staan er voorzieningen gepland die momenteel er nog niet zijn en er misschien ook nooit zullen komen
 • In de directie omgeving van Solo en/of Track kunnen de komende jaren (in opdracht van derden) bebouwing worden gerealiseerd en/of aangepast
 • Ook in de nabijheid van CAB, gelegen vlak naast gebouw Solo, kunnen de werkzaamheden aan dit gebouw als hinderlijk worden ervaren

In overleg met de ontwikkelaar van Cartesius, doen wij ons best om de hinder en overlast te beperken. Wij adviseren je om het gebied waarin Solo en Track liggen te bezoeken en je te verdiepen in de (bouw)plannen voor dat gebied zodat je een weloverwogen keuze kunt maken voor het huren van een woning.

Op deze website van Cartesius Utecht vermelden wij de geplande oplevering van de woningen. Op dit moment verwacht de aannemer dat deze datum wordt gehaald. Echter, de opleverdatum kan door omstandigheden verzet worden, zoals bijvoorbeeld door het later aangeleverd krijgen van de bouwmaterialen of wanneer er (opnieuw) beperkende maatregelen door de overheid worden ingevoerd. Een eerdere oplevering is natuurlijk ook mogelijk. Wij houden dit goed voor jou in de gaten en wanneer je bij ons een woning wilt huren en informeren wij je uiteraard tijdig over de sleuteloverdracht. Houd hier dus alsjeblieft rekening mee wanneer je de huur opzegt of jouw huidige woning verkoopt.

Iedere woning in voorzien van een eigen buitenruimte in de vorm van een balkon, loggia of terras. Een terras is alleen van toepassing bij enkele begane grond appartementen en grenst aan de gemeenschappelijke binnentuin. Op de plattegronden is terug te zien welke soort buitenruimte hoort bij welke woning.

De meeste appartementen van Solo zijn inmiddels toegewezen, de atelierwoningen worden binnenkort toegewezen.

Wil je automatisch bericht ontvangen als de verhuur van de appartementen van Track van start gaat? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.  Je ontvangt dan een update zodra er nieuwe informatie beschikbaar is over dit mooie project. Daarnaast brengen wij je op de hoogte van het online verhuurproces. Zo ben je er helemaal klaar voor als de verhuur van start gaat.

Je hoeft geen inschrijf- of bemiddelingskosten te betalen. Voor (of tijdens) het ondertekenen van de huurovereenkomst dient de eerste maand huur en de eventuele borg te zijn/worden overgemaakt via internetbankieren. Een borg is niet standaard en wordt alleen gevraagd indien u niet (volledig) aan de inkomenseisen voldoet of zelfstandig ondernemer bent.

De woningen worden verhuurd in de vrije sector en middenhuur. Het is daarom niet mogelijk om huurtoeslag aan te vragen.

Je bent vast erg nieuwsgierig hoe de woningen er uit komen te zien! Wegens veiligheidsrichtlijnen op de bouw is het niet mogelijk om de woningen zomaar te bezichtigen. Om toch een goed beeld te geven van het uiteindelijke resultaat, plaatsen wij op deze website impressie beelden en/of video’s zodra deze beschikbaar zijn.

Mocht er een kijkmogelijkheid georganiseerd worden op de bouw of bij een modelwoning, dan wordt je daarvan op de hoogte gebracht via onze nieuwsbrief. Zorg er dus voor dat je die ontvangt! Hier kun je, je inschrijven voor de nieuwsbrief!

De woningen worden verhuurd in de vrije sector en middenhuur. Zodra de huurprijzen (vanaf) bepaald zijn maken wij dit bekend via een nieuwsbrief.

Je vindt hier de prijslijst voor Solo.

De huurprijzen voor Track worden later bekend gemaakt.

De middenhuur appartementen en de vrije sector woningen (Friendswoningen) van gebouw Solo  zijn toegewezen. De Atelierappartementen worden nog toegewezen en volgt binnenkort.

De verhuur van de woningen in Track start eerste kwartaal van 2023. Om op de hoogte te blijven van de start verhuur, van Track adviseren wij je in te schrijven voor de nieuwsbrief. Dan ontvang je automatisch bericht als het zo ver is!

Fietsenstalling

Naast de berging in de woningen zijn er geen separate bergingen gerealiseerd in de onderbouw. De grootte van de inpandige bergingen kan per woning verschillen, deze staan aangegeven op de woningplattegronden. Voor stalling van fietsen zijn algemene fietsenbergingen gecreëerd, zoals hierboven omschreven.

Voor de bewoners van Solo is er een gemeenschappelijke fietsenberging beschikbaar.

Huren

Nee. Houd er rekening mee dat je, door ondertekening van een huurovereenkomst een huurverplichting aangaat van minimaal 1 jaar, vanaf huuringangsdatum. Circa drie weken voor de sleuteloverdracht krijg je van de vastgoedmanager bericht over deze huuringangsdatum. Ook al gaat de huuringangsdatum pas later in, door ondertekening ga je wel meteen een huurovereenkomst aan. Beide partijen, huurder en verhuurder, zijn gebonden aan de aangegane huurovereenkomst, ook als de huuringangsdatum in de toekomst ligt. Kortom: er kan dus enige tijd zitten tussen de ondertekening van je huurovereenkomst, en de ingangsdatum van de minimale huurtermijn van 1 jaar.

 

De verwachte oplevering voor Solo is maart 2023. Voor Track is de prognose dat oplevering in november 2023 plaatsvindt . Vele professionals op de bouw zijn dagelijks bezig om deze mooie woningen op tijd op te kunnen leveren. Maar er kunnen onvoorziene omstandigheden zijn die de bouw vertragen. Hierbij kun je denken aan weersomstandigheden zoals harde wind of vorst, maar ook het aanleveren van afbouwmateriaal.

Je kunt alleen een woning huren wanneer je er zelf gaat wonen en je na de verhuizing inschrijft op het gehuurde adres in de Gemeentelijke basisadministratie persoonsgegevens (GBA) van de Gemeente Utrecht. Het is verboden om de woning te verhuren voor korte of langere periode (short stay, Airbnb e.d.). Ondertekenaar(s) van het huurcontract en hun eventueel inwonende kind(eren) zijn de bewoners van de woning.

Huren is zorgeloos en luxe. Je weet namelijk waar je financieel aan toe bent. Je hebt vaste maandlasten en geen uitgaven voor groot onderhoud. En het risico van waardevermindering van de woning ligt bij de verhuurder. Ook is huren flexibel. Je huurt een woning namelijk voor minimaal 1 jaar, waarna de overeenkomst opzegbaar is per eerste van de volgende maand, met 1 maand opzegtermijn.

Daarnaast geniet je van een modern duurzame woning, met een luxe badkamer en complete keuken met kwalitatieve apparatuur, en lage energielasten. Zonder daar zelf investeringen voor te doen. Is er iets stuk en is er een reparatie noodzakelijk? Dan staan wij voor je klaar!

Je neemt natuurlijk jouw trouwe viervoeter graag mee naar een nieuwe woning. Mits dit geen overlast veroorzaakt voor andere bewoners, is dit toegestaan. Zorg er dus voor dat jouw huisdier geen overmatig lawaai maakt, niet ontsnapt en geen schade aan de woning toebrengt.

Ja, u betaalt naast de maandhuur voor het appartement ook servicekosten. De servicekosten bedragen € 75,00 per woning per maand. De eenmalige kosten voor een naamplaatje bedragen € 25,00 excl. BTW.

Je huurt voor minimaal 1 jaar. Daarna is de huurovereenkomst te beëindigen per de eerste van de volgende maand + 1 maand. Een voorbeeld: je geeft op 19 april aan dat je de huur wilt opzeggen, dan beëindigt de huurovereenkomst op 1 juni.

Houd er rekening mee dat je, door ondertekening van een huurovereenkomst een huurverplichting aangaat van minimaal 1 jaar, vanaf huuringangsdatum. Circa drie weken voor de sleuteloverdracht krijg je van de vastgoedmanager bericht over deze huuringangsdatum. Ook al gaat de huuringangsdatum pas later in, door ondertekening ga je wel meteen een huurovereenkomst aan. Beide partijen, huurder en verhuurder, zijn gebonden aan de aangegane huurovereenkomst, ook als de huuringangsdatum in de toekomst ligt. Kortom: er kan dus enige tijd zitten tussen de ondertekening van je huurovereenkomst, en de ingangsdatum van de minimale huurtermijn van 1 jaar.

Met uitzondering van de “friends-woningen” is het helaas niet toegestaan om de woningen te huren met woningdelers. Er wordt enkel verhuurd aan alleenstaanden, samenwonenden en gezinnen.

Inschrijven

Dit is geen probleem. Een ieder kan direct op de advertentie(s) reageren, hiervoor is een (betaalde) inschrijving bij WoningNet niet benodigd.

Nee de duur van de inschrijving is niet van invloed op de toewijzing. Alleen kandidaten die een sociale huurwoning achterlaten en voldoen aan de gestelde inkomenseisen hebben een voorrangspositie.

Tijdens de inschrijving worden er documenten opgevraagd. Dit zijn voornamelijk documenten gerelateerd aan jouw identiteit en jouw inkomen. Welke documenten dit precies zijn, hangt dus af van jouw persoonlijke situatie. Tijdens het inschrijfproces krijg je hier meer uitleg over en zie je in jouw persoonlijk dossier welke documenten er worden gevraagd. Download hier alvast een checklist voor jouw inkomenssituatie om te zien wat voor documenten er gevraagd kunnen worden.

Om in aanmerking te komen voor een woning is het van belang dat je kunt voldoen aan de inkomensrichtlijnen. Als huurder moet je zelf aan deze richtlijnen voldoen. Daarnaast is het belangrijk dat je geen negatieve BKR registratie hebt.

Om in aanmerking te komen voor de middenhuur woningen dienen geïnteresseerden zich eerst aan te melden via Woningnet. Na de inschrijving ontvang je een bevestigingsmail met een link naar het inschrijvingsformulier Middenhuur.

Zodra de verhuur start, kun je het online inschrijfproces starten. Hier wordt gevraagd om gegevens over jouw inkomen in te vullen. Aan de hand van de documenten die worden opgevraagd, wordt vervolgens gecontroleerd of je aan de inkomenseis voldoet.

De meeste appartementen van Solo zijn inmiddels toegewezen, de atelierwoningen worden binnenkort toegewezen.

De woningen voor Track zullen op een later moment in verhuur gaan. Wil je op de hoogte gebracht worden zodra de verhuur van Track van start gaat? Schijf je dan in voor de nieuwsbrief!

Inschrijven kan op de website via de buttons ‘Registreren’ en ‘Inloggen’. Hier vind je alle info over het inschrijfproces.

Vervolgens kun je een account aanmaken voor “mijn omgeving”: een online dossier waarin je veilig jouw gegevens en documenten kunt aanleveren.

 

 

Parkeren & mobiliteit

Vroeger hadden wooncomplexen meer parkeerplaatsen dan woningen en werd vaak een parkeerplaats verhuur in combinatie met een woning. Project Cartesius is heel anders. Het aantal te verhuren parkeerplaatsen is, ook op termijn, zeer gering. Bij de wooncomplexen of in de buurt is vrijwel geen parkeergelegenheid, ook niet voor bezoekers. P&R Berlijnplein is een mogelijkheid tot betaald parkeren. Verder zijn er enkele openbare parkeergarage op een flinke afstand van Cartesius waar betaald parkeren mogelijk is. Bewoners komen niet in aanmerking voor een parkeervergunning, in de openbare ruimte zijn geen vrije parkeerplaatsen beschikbaar enkel dan parkeerplaatsen voor gehandicapten en deelauto’s. Toewijzing van beschikbare parkeerplaatsen in Track gebeurt op een later moment. Bij deze toewijzing is de gemeente niet betrokken. 

De gebouwen hebben een gezamenlijke fietsenstalling en in de wijk kun je gebruik maken van deelauto’s. Er is geen sprake van een eigen parkeerplaats in gebouw Solo en tevens kun je geen aanspraak maken op een parkeervergunning. Er worden onder het nog te realiseren gebouwen van Track elf parkeerplaatsen tegen betaling beschikbaar gesteld aan de huurders van Solo echter zullen deze pas na oplevering (Q4 2023) in gebruik kunnen worden genomen. Voor de bewoners van Track zullen 40 parkeerplaatsen beschikbaar zijn tegen betaling. In de openbare ruimte is parkeren zeer beperkt.

In Cartesius wordt gezonde en duurzame mobiliteit vanzelfsprekend. Er komen nieuwe vormen van mobiliteit die ervoor zorgen dat autobezit minder wordt. In plaats daarvan wordt gebruik gemaakt van deelmobiliteit, openbaar vervoer en goede fiets- en wandelverbindingen. Zie ook de vraag: Wat kan We Drive Solar voor de bewoners van Cartesius betekenen? 

We Drive Solar biedt huurders van het project Cartesius de mogelijkheid om een gratis kennismakingsabonnement af te sluiten. De details en voorwaarden zullen in de aanbieding van We Drive Solar worden vermeld. We Drive Solar is een externe partij en de geleverde diensten staan los van de verhuurder.

Toetsing en inkomen

Als ondernemer kun je een woning huren als je minimaal 1 jaar een eigen onderneming hebt en aan de inkomensrichtlijnen voldoet. Er wordt gevraagd om de jaarrekening van een afgesloten boekjaar, opgemaakt door een accountant of administratiekantoor. Het resultaat (netto winst voor belasting) wordt gehanteerd als het jaarinkomen. Het gemiddelde van de netto winst uit de bedrijfsvoering over meerdere jaren wordt als bruto inkomen gehanteerd.

Het is goed om te weten dat aan ondernemers een waarborgsom van 3 maanden kale huur wordt gevraagd bij het sluiten van de huurovereenkomst. De waarborgsom moet voor de sleuteloverdracht in bezit zijn van de verhuurder.

Een uitkering telt mee als eerste inkomen indien je kunt aantonen op lange termijn structureel aan de inkomenseis te kunnen voldoen. Daarnaast telt een uitkering, wanneer het een 2e inkomen betreft, mee in de berekening.

Let op i.v.m. de kortdurende aard wordt het inkomen van een WW-uitkering niet meegenomen in de inkomenstoetsing.

Voldoe je met jouw maandelijks inkomen niet (geheel) aan de gestelde inkomenseis dan mag je 10% van jouw eigen vermogen, vanaf €50.000, meetellen. Het is aan de verhuurder om te beoordelen of het eigen vermogen voldoende is om langdurig het tekort aan maandinkomen aan te vullen. Naast eigen vermogen moet er ook een vast inkomen zijn.

Om een woning te huren is het belangrijk dat je iedere maand de huur kunt betalen. Daarom zijn er inkomensrichtlijnen opgesteld:

 • Minimaal bruto maandinkomen van 3,5 x de maandhuurprijs;
 • Gepensioneerden: minimaal bruto maandinkomen van 3,5 x de huurprijs per maand;
 • Bij twee (gezins)inkomens telt het tweede inkomen voor 100% mee.

Voor de woningen in middenhuursegment gelden de volgende toewijzingscriteria.

Waar moet ik aan voldoen voor een middenhuurwoning?

 • Je bent ouder dan 18 jaar;
 • Je hebt de Nederlandse nationaliteit, een geldig legitimatiebewijs van de Europese Unie of van een Europese Economische Ruimte of een geldige verblijfsvergunning

Kandidaten die een sociale huurwoningen achterlaten krijgen voorrang bij de toewijzing. Tijdens de controle van de stukken zal hier op worden getoetst.

Criteria Atelierwoningen

Deze woningen zijn bedoeld voor kandidaten in de in de creatieve/culturele sector werkzaam zijn. We hanteren daarom de volgende inschrijfvoorwaarden:
• Professionele kunstenaars, creatief ondernemers, kunstinstellingen, (ambachtelijke)
makers werkzaam binnen de creatieve en/of culturele sector kunnen zich aanmelden voor het huren van een atelierwoning.
• Inschrijving is mogelijk wanneer je artistieke en/of creatieve werkzaamheden de
hoofdactiviteit is die je in een werkruimte wilt gaat uitvoeren.

Zodra de verhuur van start gaat, krijgen alle geïnteresseerden de mogelijkheid om zich online in te schrijven voor hun droomwoning. Tijdens de inschrijving worden persoonsgegevens, informatie over jouw inkomen en eventuele vaste maandlasten opgevraagd. Deze informatie wordt gebruikt om te controleren of je aan de inkomensrichtlijnen kunt voldoen. Ter ondersteuning van de ingevulde informatie, uploadt je de gevraagde documenten in jouw dossier. Deze documenten tonen aan dat de door jouw ingevulde informatie klopt.

Geschikte kandidaten worden vervolgens gematcht met de beschikbare woningen. Dit gebeurt op basis van de ingevulde gegevens, jouw voorkeurswoningen en eventuele toewijzingscriteria die vooraf kenbaar worden gemaakt. Indien er meerdere geschikte kandidaten voor één woning zijn, wordt er een digitale loting ingezet om de voorlopige toewijzing te bepalen.