Track 100% verhuurd & opgeleverd Inschrijven niet meer mogelijk!

Verhuurproces Track in 7 stappen

De appartementen van Cartesius-Track worden via een online inschrijfproces verhuurd. Dat betekent dat alle stappen in het proces digitaal plaatsvinden. Je kunt dus de appartementen selecteren, inschrijven, documenten aanleveren en het huurcontract ondertekenen vanuit je luie stoel!

1. Check de huurvoorwaarden
2. Selecteer je voorkeursappartement(en)
3. Vul het online inschrijfformulier in
4. Voorlopige toewijzing appartement
5. Deel veilig je gegevens via OCKTO
5-A huisvestingsvergunning (geldt alleen voor middenhuur)
6. Documenten akkoord; definitieve toewijzing
7. Onderteken je huurovereenkomst digitaal

Om je zo goed mogelijk door het proces te begeleiden leggen we je stap voor stap uit hoe dit proces eruit ziet.

1. Check de verhuurvoorwaarden

In Cartesius-Track zijn zowel vrije sector appartementen als appartementen in de middenhuur beschikbaar. Hiervoor gelden inschrijfvoorwaarden. Zo worden er eisen gesteld betreffende het inkomen en is het van belang dat je geen negatief betalingsverleden hebt. Dit wordt met een credit check zoals: Verhuursignaal, BKR registratie etc. geverifieerd.

Om een appartement te huren zijn de volgende inkomenseisen van toepassing:

Loondienst
Ben je in loondienst? Dan is het belangrijk dat je minimaal een arbeidscontract van 6 maanden hebt, aangevuld met een intentieverklaring van je werkgever om het arbeidscontract daarna te verlengen. Dit kun je aantonen door een wekgeversverklaring (download hier het format) of getekend arbeidscontract als je dienstverband nog moet starten. Je hebt een vast aantoonbaar bruto maandinkomen van minimaal 3,5x de maandhuur inclusief vakantiegeld, vaste bonus, vaste 13e maand en eventuele vast eindejaarsuitkering. Is er sprake van een tekort dan kan dit kan eventueel worden aangevuld met 10% van het eigen vrij opneembaar vermogen vanaf € 50.000,- om langdurig in het tekort op de inkomensrichtlijn aan te kunnen vullen. De 10% van het vrij opneembaar vermogen wordt verhoogd op het totale bruto jaarinkomen.

Ondernemer
Als ondernemer kun je uiteraard ook Huren in Cartesius-Track. Hiervoor geldt dat je minimaal 1 volledig boekjaar ondernemer bent en kunt aantonen dat jouw netto winst voor belasting aan de inkomenseis voldoet van 3,5 x de maandhuur. Dit kun je aantonen met een jaarrekening voor het meest recente afgesloten boekjaar, opgemaakt door een accountant of administratiekantoor. Goed om te weten: er wordt een waarborgsom van 2 maanden kale huurprijs gevraagd als je als ondernemer een woning gaat huren in Cartesius Track. Is er sprake van een tekort dan kan dit kan eventueel worden aangevuld met 10% van het eigen vrij opneembaar vermogen vanaf € 50.000,- om langdurig in het tekort op de inkomensrichtlijn aan te kunnen vullen. De 10% van het vrij opneembaar vermogen wordt verhoogd op het totale bruto jaarinkomen.

Gepensioneerden
Voor gepensioneerden geldt de optelsom van AOW en eventueel bruto pensioen als het inkomen minimaal 3,5 x de maandhuur is. Dit kan eventueel worden aangevuld met 10% van het eigen vrij opneembaar vermogen vanaf € 50.000,- om langdurig in het tekort op de inkomensrichtlijn aan te kunnen vullen. De 10% van het vrij opneembaar vermogen wordt verhoogd op het totale bruto jaarinkomen.Uitkeringsgerechtigden
Voor uitkeringsgerechtigden geldt dat het inkomen van bijvoorbeeld een ziektewet, PGB, WIA of IVA-uitkering meegenomen wordt in de inkomenstoetsing. Wat betreft het PGB dient een verklaring van het SVB aangeleverd te worden. Inkomen van een WW-uitkering wordt niet meegenomen in de inkomenstoetsing. Het inkomen kan eventueel worden aangevuld met 10% van het eigen vrij opneembaar vermogen vanaf € 50.000,- om langdurig in het tekort op de inkomensrichtlijn aan te kunnen vullen. De 10% van het vrij opneembaar vermogen wordt verhoogd op het totale bruto jaarinkomen.

Huur je samen, dan mag het tweede inkomen voor 100% mee worden geteld.

Ben je gescheiden?

In geval van scheiding is het van belang dat je jouw financiële positie kunt onderbouwen op basis van het echtscheidingsconvenant of een verklaring van een mediator, zodat wij kunnen vaststellen of er voldoende financiële middelen zijn om de huursom te dragen ten opzichte van het inkomen. Let op: partneralimentatie wordt wel meegenomen bij de inkomenstoetsing, maar kinderalimentatie niet.

Voor de middenhuurappartementen gelden de volgende aanvullende voorwaarden vanuit de Gemeente Utrecht:

  • Je bent ouder dan 18 jaar;
  • Je hebt de Nederlandse nationaliteit, een geldig legitimatiebewijs van de Europese Unie of van een Europese Economische Ruimte of een geldige verblijfsvergunning;
  • Het verzamelinkomen bij een eenpersoonshuishouden is niet hoger dan € 64.578,- en bij een meerpersoonshuishouden € 76.319,-.
  • Kandidaten die een zelfstandige sociale huurwoning in de regio Utrecht achterlaten als hoofdbewoner worden met voorrang toegewezen op de middenhuurappartementen.
  • Verkrijgen huisvestingsvergunning (na toewijzing).

2. Voorkeursappartement(en) selecteren

Zoek jouw droomappartement in Cartesius-Track via de pagina ‘huuaanbod’ of in de digitale woningzoeker. Je kunt middels filters op huurprijs, aantal slaapkamers, gebouw en oppervlakte een selectie maken om zo je keuze te vergemakkelijken. Benieuwd naar de indeling? Selecteer het adres naar keuze en je kunt de plattegrond nader bestuderen.
Heb je een of meerdere appartementen gevonden die aan jouw wensen voldoen? Noteer de adressen, zodat je ze tijdens je inschrijving kunt invullen als voorkeursappartementen. Je kunt maximaal 10 appartementen opgeven in je online inschrijfformulier.

3. Online inschrijfformulier

Heb je eerder al aangemeld op Hurenincartesius.nl dan kun je op de Button “Inloggen” klikken. Ben je nieuw hier kies dan voor de optie “Registreren”. Na het aanmaken van een account is het van belang dat je je NAW-gegevens volledig naar waarheid en conform je legitimatiegegevens en gegevens BRP invult. Daarnaast dien je bij de NAW-gegevens aan te geven of er sprake is van een medehuurder. Indien er sprake is van een medehuurder dan vul je het e-mailadres in van de partner waarna deze via e-mail geverifieerd zal worden. Je kunt dus middels één aanmelding samen het inschrijfformulier volledig indienen en voorzien van de gevraagde bijlagen.

Naar het invullen van de NAW-gegevens kun je naar de “online inschrijving”. Hier worden wat vragen gesteld omtrent je persoonlijke situatie en huishouden. Vervolgens kun je je onder de tab “Voorkeuren” je voorkeursappartementen selecteren.

Onder de Tab “Financieel” vul je gegevens in omtrent je woon- en werksituatie. Aan de hand van deze gegevens wordt er in de tab “Bijlagen” gevraagd om enkele gegevens omtrent je woon- en werksituatie te uploaden.

Vergeet niet jouw inschrijving te voltooien. Let op! Voltooi alleen je inschrijving zodra je alle juiste en benodigde gegevens hebt geüpload. Je kunt deze namelijk na afronding niet meer zelf wijzigen. Benieuwd welke stukken je moet aanleveren? Bekijk hier de documentenchecklist.

De uiteindelijke matching wordt gedaan op basis van de door jou verstrekte gegevens, waaronder informatie over je inkomen en je woningvoorkeur. Het is daarom belangrijk dat je het inschrijfformulier volledig en naar waarheid invult. Alle gegevens worden later gecontroleerd door middel van een documentencheck en een creditcheck.

Voor de middenhuurappartementen geldt tevens dat je je interesse kenbaar dient te maken bij WoningNet. Tijdens de inschrijfperiode zullen op WoningNet meerdere advertenties worden geplaatst van Cartesius-Track waarop je dient te reageren (hiervoor is een betaald account niet benodigd). Alleen wanneer je succesvol geregistreerd bent voor de advertenties op WoningNet en je inschrijving op hurenincartesius.nl is voltooid kun je in aanmerking komen voor één van de middenhuurappartementen. Zonder reactie op WoningNet ben je automatisch reservekandidaat. Van WoningNet ontvang je een bevestigingsmail na je inschrijving op de advertentie(s) van WoningNet.

4. Voorlopige toewijzing

De toewijzing van de appartementen geschiedt op basis van de verhuurvoorwaarden en richtlijnen van de Gemeente Utrecht. Wat inhoudt dat er getoetst wordt op het minimale en maximale inkomen wat is gesteld voor Middenhuur. Daarnaast krijgen kandidaten die een zelfstandige sociale huurwoning achterlaten voorrang. Vervolgens zullen daar waar mogelijk kandidaten met een sleutelberoep met voorrang worden behandeld welke ook voldoen aan de gestelde voorwaarden.

Heb je een appartement voorlopig toegewezen gekregen dan ontvang je een persoonlijke e-mail inzake de toewijzing. In jouw eigen online omgeving kun je deze toewijzing accepteren of weigeren. Na acceptatie ontvang je een uitnodiging om de resterende benodigde gegevens aan te leveren via OCKTO.

5. Veilig gegevens delen via OCKTO

Nadat je een voorlopige toewijzing hebt ontvangen, krijg je een uitnodiging om via OCKTO jouw dossier compleet te maken. OCKTO is een applicatie voor je mobiele telefoon, waarmee je veilig en snel gegevens en documenten kunt delen. Bijvoorbeeld van MijnOverheid, de Belastingdienst en het UWV. Het compleet maken van jouw dossier via OCKTO is een verplicht onderdeel van de verhuurprocedure. Hiervoor heb je de OCKTO app nodig en je DigiD login gegevens (gebruikersnaam en wachtwoord). Inloggen via de DigiD app van de rijksoverheid is niet mogelijk.

Ockto is aangemeld bij de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) en staat onder toezicht van De Nederlandse Bank. Ockto voldoet aan de hoogste security eisen en is ISO27001 gecertificeerd. Met Ockto kunnen we jouw privacy beter waarborgen en ben je zelf in controle over de verstuurde gegevens. Niemand anders dan jij heeft inzicht in de gegevens die op je telefoon staan opgeslagen.

Bekijk hier de video voor meer informatie over OCKTO.

5-A. Huisvestingsvergunning (geldt alleen voor middenhuur)

Indien aan jou een appartement in het middenhuursegment is toegewezen, dien je een huisvestingsvergunning aan te vragen bij de gemeente Utrecht (Het Vierde Huis). Het aanvraagformulier ontvang je per e-mail van de verhuurmakelaar. Zodra wij in het bezit zijn van de huisvestingsvergunning, ontvang je een definitieve toewijzing.

6. Documenten akkoord: Definitieve toewijzing

Je documenten zijn gecontroleerd en goedgekeurd: je ontvangt de definitieve toewijzing per mail. Het huurcontract zal vervolgens spoedig worden opgesteld en ter ondertekening worden aangeboden.

7. Digitale ondertekening huurovereenkomst

Je ondertekent het huurcontract digitaal. Daarna is het zo ver: jij bent nu officieel de huurder van jouw droomappartement! Je ontvangt uiterlijk 4 weken voor sleuteloverdracht van de vastgoedbeheerder informatie over de planning van de sleuteloverdracht.